• Media Morel & Co

Roundhouse Project - Leicester



Emily and Chris had been running their glamping site for a year when they started looking for a creative way to diversify their existing cabin accommodations. With a nearby paddock sitting empty, it made sense to develop by adding two exclusive units with the capacity to generate higher rental fees. Wanting a different design to their existing cottage-style cabins, they settled on something curvy or circular that also, somehow, offered a more exclusive, boutique experience.


A blank canvas with cabin locations marked out

Initial conversations established that for the budget to hand we could supply two 5 metre diameter roundhouse units, plus some carefully designed features that would provide the boutique effect they were looking for. Working with one of our build partners, we took a stock structure design and created a simple but efficient interior layout that facilitated an open-plan sleeping and dining / kitchenette, plus a generous en-suite shower room.


Cabin Specifications


Several roofing and exterior material options were available, from which Emily and Chris chose cedar for both the cladding and roof shingles, with anthracite-grey windows and doors. It's a popular combination, and for good reason, as they do look rather well side by side.


Curvy structures do not lend themselves to wall radiators so underfloor heating was installed with touchscreen control, as well as LED ceiling, bedside lighting, sockets with USB ports, 1200x900 shower enclosure, toilet / basin vanity unit, and a heated towel rail. The kitchenette includes a sink area, microwave combi oven, hob, extractor and integrated fridge.


The interior spec was created from a combination of stock flooring, bathroom and kitchen unit choices, along with a bespoke bed and headboard feature. Outside, the cabin is finished with 'Osmo' oil, and a fanned deck curves around each cabin creating a spacious outdoor area for patio furniture, the width progressively extending to accommodate a hot tub.


Clients Emily and Chris, mid build

Interiors


We created a different interior for each roundhouse from one colour palette that included blues, reds and greys. A carefully curated style with a bold feature wall provided the boutique finish - not to mention striking marketing images.


Choosing a retro, mid century fabric design would have been the predicable route, but given the proximity to the village church, we felt that here, a nod toward traditional would make a notable contrast to the contemporary style of the roundhouses. The chosen fabric echoes the essence of a classic William Morris design yet in a modern style, from which curtains and bespoke feature cushions were made. In particular, the feature cushions on the beds created striking marketing photographs, especially in combination with the backlit headboard. After all - it's all about images and Instagram these days!


The kitchen shelves, bed, headboard and side tables were all hand-crafted on site from timbers that had been salvaged from the demolition of an old school, and the resulting finish had the most beautiful colour and patinae. Our initial idea of putting a rustic paint effect on the headboards was quickly dismissed when we saw that the rich tones of the wood sat so beautifully against the bold feature-wall colours.



Landscaping


To ensure the maximum sense of privacy, use of views, and light, for each roundhouse cabin we spent some time on the orientation of each, and where they would sit within the paddock. Paying particular attention to the use of the hot tubs, the decks on each roundhouse were laid out to mirror each other so that the hot tubs would be on opposing sides of the cabins, creating more privacy. In between the roundhouses, a raised bank was created so that, when planted, it would provide an immediate earth and green boundary between the two structures, as well as adding interest to an otherwise reasonably flat landscape. Several hundred trees, shrubs and bulbs have been planted to create a semi-wild space that increases biodiversity and creates habitat and food sources for insects, birds and small mammals.


To echo the shape of the roundhouse, the paths from the parking area to each cabin curve out and separate from each other as soon as possible, creating a sense of individuality even though the cabins sit in the same paddock. And finally, just a few metres from each roundhouse, the paths lead the guests through their own circular 'gateway' that completely encircles the path... planted with fragrant climbers and flowers, taking them to their own little retreat.


These roundhouse cabins are being marketed through the Hoseasons 'Bouja' brand, and projected rental revenues indicate a remarkably healthy return on investment for the site owners. We are delighted to have been chosen to facilitate the project, and wish Emily and Chris of Mallory Meadows, who have been the most delightful clients to work with, every success with their developing glamping business.


Enquiries for the basic roundhouse, and bespoke designs, are welcomed. Our interior design packages are also provided for structures and accommodations not supplied by Morel & Co.



  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon

   © 2020 Morel & Co

01458 258199 | 07849 514588 | Market Place, Somerton, Somerset, UK